Initiatief

Het initiatief Flevoland Opent Data

De initiatiefnemers [zie verder] van Flevoland Opent Data zien een proeftuin voor zich waarbinnen de Provincie Flevoland experimenteert met open data werkvormen: crowdsourcing, Hackatons, Open Data Platform. Met dit experiment willen wij nagaan hoe (en met welke randvoorwaarden) Open Data ingebed kan worden in de provincie.

De Proeftuin Flevoland Opent Data bestaat uit:

  • vier bijeenkomsten op diverse publieke en private plekken (in een periode van 6 maanden) waarin het experiment zelf (het openstellen van datasets op een Open Data platform, een Hackaton, een Bedrijfsmodel ronde tafel) centraal staat.
    1. Introductie Bijeenkomst Flevoland Opent Data, op 22 februari
    2. Lancering Open Data Platform, op 27 maart
    3. Hackathon & Crowdsourcing evenement, op 25 april
    4. Evaluatie Flevoland Opent Data, op 6 juni

• Crowdsourcing van één maatschappelijk vraagstuk online op www.flevolandopentdata.nl vanaf eind maart 2012. De beste ideeën worden beloond en waar mogelijk in een co-creatie van de idee inzender wordt het idee ook werkelijk uitgevoerd.

• ambtelijke en bestuurlijke terugkoppeling op medio 2012 (overhandigen beste ideeën en apps aan gedeputeerde)

Na afloop van het project wordt gekeken hoe het experiment Flevoland Opent Data een plek kan krijgen binnen de Provincie organisatie.

Vitale coalities 

Met Flevoland Opent Data geeft de Provincie gevolg aan de ambitie om vitale coalities te vormen. Open Data is een uitstekende manier om als overheid samen te werken met burgers, bedrijfsleven , onderwijsinstellingen en andere organisaties.

Een vitale coalitie met betrekking tot Open Data is op diverse manieren te vormen:

  1. rondom het openstellen van een dataset (er zijn in een Open Data omgeving altijd meerdere databronnen beschikbaar. Deze is gebaseerd op een dynamisch samenwerkingsmodel)
  2. rondom het uitschrijven van een crowdsourcing data challenge. Vaak staan publieke vraagstukken centraal. Deze vraagstukken vergen samenwerking tussen verschillende belanghebbenden.
  3. in het opzetten van de AppsforFlevoland Hackathon competitie. Zoals bij apps4amsterdam.nl vormen een veelvoud aan organisaties een vitale coalitie
  4. in het ontwikkelen van een bedrijfsmodel dat past bij Open Data. Om een duurzaam bedrijfsmodel te ontwikkelen voor de datasets is samenwerking noodzakelijk.

Argumenten voor een Flevoland Opent Data

Er zijn een aantal argumenten benoemd om het initiatief van de proeftuin Flevoland Opent Data te starten:

  • Het past in de tijdgeest om data sets te openen, en via crowdsourcing & Hackatons buitenstaanders te betrekken; De samenleving heeft in toenemende mate behoefte heeft aan een vernieuwende en transparante overheid;
  • Het stimuleert de initiatie van nieuwe vitale coalities;
  • We willen aansluiten op een samenleving die web 2/3.0 is georganiseerd;
  • het stimuleert nieuwe oplossingen voor publieke vraagstukken
  • Open Data is met gemeenschapsgeld gefinancierd. Je geeft iets terug aan de gemeenschap
  • Nieuwe samenwerkingsdynamiek tussen de zes verschillende gemeentes in de provincie. Op alle niveaus van de organisatie.


Plaats een reactie